top of page
  • stianps

Utstyrsliste for alpintrening og skikjøring

Å trene alpin kan være litt uoversiktlig om man kommer inn som ny i miljøet. For å hjelpe med å få en forståelse av hva som er nødvendig og ikke, er det laget til en oversikt her som kan gi deg noen pekepinner av hva man som utøver trenger. Alle tips her veiledende. Det kan være unntak og andre behov for enkelte. Spør gjerne trenerne dersom du er usikker.

For barn på alpintrening så er det ikke utstyret som er det sentrale, men skigleden og en progresjon i skiferdigheter. Likevel er det noe type utstyr som gir barna mer glede og som gjør det enklere å lære riktig skiteknikk. Bodø alpinklubb oppfordrer til å holde utstyrsfokuset moderat i ung alder, og at det viktigste er skigleden. Alpint skal være gøy, og det viktigste er at barna er i aktivitet. For mye utstyrshysteri er ikke bra. Barna trenger ikke alltid nyeste modell, men bør ha innsvingte ski for å lære riktig teknikk. La barna få jobbe med utstyret de har og lære seg å bruke det. Tålmodighet og hard jobbing gir resultater.

Det er absolutt ikke viktig å kjøpe nytt utstyr. Nytt utstyr er ofte dyrt, og brukt utstyr kan være veldig bra. Mange barn vokser fort og trenger ofte nytt utstyr, og da kan det være lurt å kjøpe brukt utstyr. Vi forsøker etter beste evne å resirkulere utstyret i klubben og har i en egen gruppe i Spond for kjøp og salg av utstyr. Brukt utstyr finnes også på finn.no og ulike Facebook-grupper for brukt alpinutstyr. Hvis dere ønsker å kjøpe brukt utstyr er det viktig at skiene ikke har store sprekker eller riper i sålen, og at det er nok stålkant igjen på skiene. Støvler være greit å kjøpe nytt, slik at de tilpasses løpernes egne føtter.

Basisutstyr

- Støvler

- Ryggplate

- Hjelm

- Briller

- Staver

- Ski

- Eventuelt fartsdress for U12 og oppover.

Støvler: Det er viktig å ha støvler som passer og sitter godt rundt foten. Det er ikke gøy å stå på ski i vonde støvler. Man skal vokse ut av støvler og ikke inn i dem. Støvler som sitter godt er viktig for å få kontakt med skien, og med riktige støvler er det lettere å kjøre en riktig sving. Støvler former seg etter foten.

Ryggplate/Beskyttelse: Det anbefales av Norges Skiforbund at alle bør kjøre med ryggplate.

Når løperne går opp i U12-gruppen kan man ha leggbeskyttelse/leggskinn for slalåm (SL) -trening og renn. Når løperne går opp i U14-gruppen er det også behov for SL-hjelm med bøyle og kopper på stavene. Det er også mulig å ha armbeskyttelse, som beskytter når løperne kjører nærme/på portene i spesielt storslalåm (SSL).

Hjelm: Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke på funksjonalitet, passform og vekt. For alle aldre skal det benyttes hjelm med harde ører, og ikke hjelm med såkalte ”soft ears” i konkurranse og trening i disiplinene SSL og SG (Super-G).

For U14 og U16 kan det lønne seg å ha to hjelmer. En hjelm for teknisk SL (med bøyle) og en til SSL og SG.

Briller: Det er viktig å velge en brille som er funksjonell og som passer godt til hjelmen du bruker. Velg en brille som tåler fart, og som gjerne har flere glass som tilbehør. Husk å bruke riktig farge på glasset – ved flatt lys lønner det seg å bruke gult eller rødt glass, og er det sol kan det være greit og ha speilglass eller mørke glass for å passe på øynene dine. Husk å ta vare på brillene dine og bruk posen som følger med til å pusse dem og til å oppbevare dem i når du ikke står på ski.

Fartsdress: Dersom man vil kjøre renn bruker de fleste fartsdress. Det er ikke nødvendig med fartsdress før man når U9/U10. Ordinære klær fungerer helt fint, men når ungene får fart og trykk mot portene slites klærne fort. Det er også mulig å ha kjøreshorts utenpå fartsdressen.

Staver: For U12 og yngre holder det som regel med ett par staver. Staver skal være i en lengde tilpasset barnet, slik at albuen holder ca. 90 grader.

I U14 og U16 kan det lønne seg å ha flere par staver; SL-staver med kopper og SSL-staver. Eventuelt også bøyde staver til Super-G.

Ski:

  • For grunnleggende alpintrening for barn holder det med ett par ski. Dette gjelder for U10 og U8 (født 2013 og senere). Det holder også med ett par ski for de barna som er med i U12.

  • Ski av en viss kvalitet gir barnet bedre opplevelser på ski, og gjør det mulig for barnet å ha en progresjon i ferdigheter.

  • Det viktigste er at skien er lettsvingt og med godt kantfeste. Det er lettere å utvikle god teknikk med litt kortere ski.

  • Har du ett par skal lengden på skiene være mellom barnets hake og opp mot kroppslengde.

  • Twintip-ski anbefales ikke fordi slike ski ikke har tilfredsstillende sving-egenskaper og det blir vanskeligere for barnet å lære riktig teknikk.

  • Husk å behandle stålkantene og sålen på skiene sånn at barna får gode skiopplevelser.

  • Husk å sjekke at bindingene er riktig innstilt. Få gjerne hjelp til riktig innstilling.

Når man kommer opp i U12 er det mulighet for å skaffe seg flere par ski – først og fremst et par slalåm-ski (SL) og et par storslalåm ski (SSL). Eventuelt også et par Super-G-ski.

SL = Slalom, enkle porter, kort avstand mellom portene. For 12 år og yngre brukes i hovedsak kortstaur.

SSL = Storslalåm, doble porter med flagg i mellom, lenger avstand mellom portene.

SG = Super-G/Fartsgren. Doble porter med flagg mellom og lenger avstand mellom portene enn SSL.

Super-G-ski kan helst kjøpes brukt, fordi brukte ski ofte har bedre gli, noe som er viktig i super-g. For U12 vil SG-ski vil kun bli brukt ved noen få anledninger, men hvis man vil være med på det er det fint å ha SG-ski. Vi forsøker å legger opp til fartssamlinger/fartsuker i løpet av sesongen. Flere av rennene i regionen har Super-G (og minifart for de minste) som en av øvelsene under rennhelgene.

Fartstrening før løperen er i U12 kan fint foregå på storslalåmski. Korteste standardlengde på Super-G-ski er 175 cm.

Lengder på ski:

Velg skilengde ut fra hodehøyde, men husk at lengde også avhenger av barnets ferdighetsnivå og styrke. En lengre ski er vanskeligere å svinge, men er mer stabil i høy fart.

Det finnes også noen regler ved lengde, radius og platehøyde i de bestemte årsklassene. Dette gjelder først og fremst for U14 og U16.

· SL-ski bør være rundt 20 cm lavere enn SSL-ski

· SSL-ski bør ligge på hodehøyde, pluss 0-10 cm

· SG-ski bør være rundt 20 cm høyere enn SSL-ski141 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page